субота, 23. мај 2009.

Lekić: Krim nosim v srcu!

Sport1
Rokometašice Krima Mercatorja danes čaka prva tekma finala proti Olimpiji. Ob 17. uri se v dvorani Tivoli pričenja stari dobri mestni derbi, ki smo ga letos že lahko videli, in sicer na finalni pokalni tekmi, ki so jo tesno dobile Krimovke, pri kateri je – kot že vso sezono – blestela Andrea Lekić, komaj 21-letna srbska reprezentantka, ki je v tej sezoni dokazala, da velja za eno najbolj nadarjenih rokometašic sveta. Lekićeva, ki v Krimu nastopa drugo sezono, je prepričana, da bodo tigrice osvojile tudi prvenstveno lovoriko ter sezono zaključile z zelo dobro oceno. Prav tako je prepričana, da se lahko klub z Galjevice v naslednjih letih vrne na sam vrh Stare celine.

Andrea, za vami je dolga in naporna sezona. Po odličnih nastopih v ligi prvakinj, je za vami tudi pokal in končnica državnega prvenstva. Čaka vas le še zadnje dejanje sezone – finalni obračun z Olimpijo. Kako se počutite …
Zadovoljna sem, da smo doslej izpolnili načrte, ki smo si jih zadali pred začetkom sezone. Čeprav sem na trenutke utrujena, me misel na zastavljeni cilj vedno znova navdihuje z energijo in dodatno motivacijo. Zagotovo veselje in zadovoljstvo vedno prevladata nad utrujenostjo.

Kot rečeno, že danes vas čaka finalni obračun z Olimpijo, s katero ste se pomerili tudi v finalu pokala – krimovke so v Tivoliju slavile z 30:28 –, kjer je Olimpija pokazala več kot soliden odpor, saj vam je "parirala" do zadnjih trenutkov srečanja …
Normalno je, da ima ekipa skozi sezono vzpone in padce. Pokalno srečanje proti Olimpiji je za nas prišlo v najtežjem trenutku – veliko deklet je bilo bolnih ali poškodovanih, poleg tega pa je bilo srečanje na sporedu ravno po končanih srečanjih v ligi prvakinj, kjer smo se dodobra izčrpale – tako fizično kot psihično. Gre za pomembne faktorje, ki so vplivali na našo takratno predstavo. A dejstvo je, da smo pokal osvojili. Saj veste, štejejo lovorike v klubskih vitrinah. Verjamem pa, da bomo v prvenstvu pokazali boljšo igro kot takrat in dokazali, da smo najmočnejša ekipa v Sloveniji.

Za vami je odlična sezona – v regionalni ligi ste bili izbrani za najboljšo igralko, dobesedno eksplodirali pa ste tudi v ligi prvakinj. Čemu pripisujete takšen napredek v vaši igri?
Ko pomislim na prvo sezono v Krimu, moram reči, da je bilo povsem drugače kot danes. Prišla sem iz srbske lige, na zahtevne preizkušnje lige prvakinj nisem bila vajena. A danes sem precej bolj pripravljena in samozavestna; verjamem v svoje sposobnosti. Mislim, da je ravno to glavni razlog za napredek. Res sem vesela, da so se v tej sezoni doslej stvari tako "poklopile" in da nam je vsem skupaj uspelo narediti velik korak naprej. Po lanski sezoni, ki ni bila najboljša, sem si rekla, da moram pokazati, koliko veljam in zakaj sem prišla v klub. Ob tem moram izpostaviti tudi trenerko Marto Bon, ki mi je v igri dopustila veliko svobode in vlila potrebno samozavest.


Za Andreo Lekić je zelo uspešna sezona.

Na igrišču delujete tudi zelo borbeno, klubu pripadno in seveda borbeno, zaradi česar so vas navijači takoj vzeli za "svojo". Kakšen je vaš pogled?
Ko sem prišla v klub, sem takoj dobila občutek, kot da sem v klubu že zelo dolgo – strokovni štab, vodstvo in seveda navijači so mi pokazali, da zaupajo vame. Karakterno sem sicer taka, da vse stvari v življenju delam s srcem. Seveda razmišljam z glavo, a srce je vedno na prvem mestu.

Nikoli pa ne bom pozabila prve tekme lanske sezone v ligi prvakinj, ko smo igrali na Švedskem. Takrat mi še ni bilo jasno, da so navijači klubu tako blizu, a ko sem jih videla na tribunah, potem ko so se na tekmo vozili cel dan, sem se naježila. Tistega občutka res ne morem opisati. Navijači so res nekaj posebnega in že pogled na njih mi le še poveča stopnjo samozavesti! Na tem mestu se jim zahvaljujem in hkrati upam, da bodo še dolgo časa ob nas, ko bomo osvajali lovorike.

Po uspešni evropski sezoni imate na mizi zagotovo precej ponudb s tujine. Kakšni pa so vaši načrti pri Krimu?
Klub gre v pravo smer, čutim in vem, da smo na pravi poti. Lani smo sklenili, da Krim v nekaj letih vrnemo na evropski vrh. Zelo mi je všeč, da sem del te zgodbe, prepričana sem, da bo v prihodnje še boljše. Verjamem, da gremo s Krimom lahko do konca. Sama se počutim odlično in sem zelo zadovoljna, da mi Krim, klub, ki ga nosim v srcu, to omogoča.

Andrea, v Sloveniji ste drugo sezono, a očitno je, da vam je Ljubljana zlezla pod kožo, prav tako tudi slovenščina, ki jo odlično obvladate …
Normalno in spoštljivo se mi zdi, da se prilagodiš kulturi ali jeziku države, v katero prideš. Nič drugače ni bilo z mano – vedela sem, da se slovenščine moram naučiti, če želim razmišljati o uspehu. To je enostavno del tega. Tudi sicer se v Slovenija in Ljubljani odlično počutim. Že prvo sezono tukaj, sem obiskala vse konce Slovenije – od Bleda do Postojne. Všeč mi je, da so razdalje majhne, da ni prevelike gneče, česar sem denimo vajena iz Beograda, od koder prihajam.

maj 2009

preuzeto sa www.sport1.si

субота, 2. мај 2009.

Andrea: "Dobra grupa za EP 2010"


Navijači se već „kunu u njih“, a one zaista jesu svetla strana rukometa, odnosno svetla sadašnjost i budućnost rukometnih r eprezentacija Srbije i Crne Gore. Nećemo da ih zamišljamo u istoj reprezentaciji jer nam ne bi bilo dobro od takvog spoja ideja, mogućnosti i realizacije, ali smo iskoristili priliku da ih pitamo za komentar žreba za Evropsko prvenstvo naredne godine koji je Srbiju smestio u Grupu 5, a Crnu Goru u Grupu 6. Samo za čitaoce Balkan-Handball.com prvi komentar žreba dobili smo od Andree Lekić i Marije Jovanović.

U neformalnim razgovorima posle žreba čuli smo da Srbija nije loše prošla. Glavni nosilac igre reprezentacije, Andrea Lekić očekuje da se nastavi kontinuitet odlaska na Evropska prvenstva pod uslovom da se maksimalno ozbiljno uđe u svaki meč:

-Mislim da smo dobili dobru grupu, mada su sve grupe dosta ujednačene. Španija je sigurno favorit na osnovu ovog poslednjeg rezultata i medalje sa Evropskog prvenstva. Turska predvođena jednom sjajnom igračicom kao što je Ozel može biti nezgodan rival. Uostalom, u baražu za prošlo EP ispale su od Danske samo za jedan gol tako da je sigurno reč o dobroj reprezentaciji. Treba biti oprezan, danas svi igraju rukomet i ma koliko ta Grčka zvučala naivno, sigurno da nije tako. Grkinje vodi naš trener Penjović i znaće kako treba da ih pripremi. Sigurno je da u svaku utakmicu moramo ući maksimalno, svaka će biti teška na svoj način i samo sa takvim pristupom možemo očekivati da budemo u prve dve ekipe koje putuju na EP.

www.balkan-handball.com

april 2008