недеља, 29. март 2009.

Godina iz snova Lekićeve


Predvodnik novog talasa našeg i svetskog ženskog rukometa Andrea Lekić (21) i jedna od najboljih igračica prve runde EP u Makedonije napominje da je reprezentacija protekla četiri dana radila pakleno i da se nada da će se domaćoj publici prikazati u najboljem svetlu.

– Iako nije bilo dovoljno vremena da se na pravi način upoznamo s novim trenerom mislim da smo odradili sve zacrtano. Probali smo neke nove varijante i očekujem da ćemo sve to na pravi način demonstrirati na utakmicama. Iako nam rezultat nije u prvom planu imamo ogromnu želju da osvojimo trofej, jer igramo u Beogradu – napominje Lekićeva koja se slaže s idejom novog trenera Markova da na najviši nivo treba podići pre svega odbranu. – I ja sam pobornik takvog rukometa. Smatram da se do dobrog rezultata može doći samo jakom odbranom, jer je ona osnov svega ostalog. To se vidi na velikim takmičenjima gde uglavnom pobeđuju ekipe koje imaju granitnu odbranu.

Na Evropskom prvenstvu u Makedoniji, na kojem je Lekićeva bila naš najbolji igrač, ekipu je vodio Časlav Dinčić, a iz nje ovog pta izostala je iskusna trojka Medved, Paplacko, Balać, koju Markov nije pozvao. Lekićeva smatra da to otvara mogućnost za nešto bržu igru našeg tima. To bi, kako je kazala, mogla da bude naša prednost u junskim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kini, u kojima ćemo se sastati s Nemačkom.

– „Trofej Srbije” je poslednja velika provera za okršaje s Nemicama, tako da bi trebalo da nam predstavlja putokaz za te važne utakmice. Igrali smo i izgubili od Nemačke na prvenstvu u Makedoniji, ali čvrsto verujem da možemo da ih eliminišemo i da se plasiramo na planetarni šampionat. Budući da se radi o iskusnoj i prekaljenoj reprezentaciji naš recept mogao bi da bude žestok ritam koji, s obzirom na mladost i polet ove ekipe, možemo da namećemo u svim mečevima – ističe Lekićeva.

S 74 gola Lekićeva je drugi strelac ovogodišnje Lige šampiona (prva je Nemica Grit Jurak sa 76, a treća nautralizovana Crnogorka Bojana Popović sa 73). Lekićeva je upravo u najjačem evropskom klupskom takmičenju braneći boje slovenačkog Krima, kog je na iznenađenje svih dovela među osam najboljih, pokazala da se radi o pravom biseru svetskog rukometa.

– Zaista, dosadašnji tok sezone za mene je više nego izvrstan. Nadala sam se da ću da odigram na visokom nivou, ali ni u najboljim snovima nije mi bilo da ću ovako da „eksplodiram”. Jednostavno radila sam naporno, pripremila se kao nikad do sada i odlične partije i rezultati, nisu izostali. Na žalost ovo drugo se za sada odnosi samo na klub, ali se iskreno nadam da ću i sa reprezentacijom Srbije uskoro imati mnogo razloga za sreću.

Do kraja takmičenja u polufinalnim grupama Lige šampiona ostalo je još dva kola. Krim je trenutno na trećem mestu u Drugoj grupi s istovetnim učinkom (dve pobede i dva poraza ) kao i rumunski Olčim. U poslednja dva kola gostoveće u Đeru i Podgorici i posle toga videće se da li će će ostvariti podvig nad podvizima i plasirati se u polufinale, u koje vode prvo i drugo mesto u grupi.

– Očekuju nas dva izuzetno teška gostovanja. Međutim, naša velika prednost u odnosu na ostale ekipe je to što smo apsolutno rasterećeni. Već plasmanom među osam najboljih premašili smo sve ciljeve tako da sve što uradimo u polufinalnoj grupi je čist ćar. Međutim, ne možemo da zanemarimo činjenicu da i dalje možemo do polufinala. Do kraja ćemo se boriti za to, ali i ako ne uspemo nećemo previše tugovati, jer je pred ovom ekipom blistava budućnost – kaže na kraju Lekićeva kojoj ugovor s Krimom ističe 2010.

U Krimu igra još jedna naša reprezentativka – Sanja Damnjanović, a od sledeće sezone njoj i Lekićevoj bi trebalo da se pridruži i Dragana Cvijić.

mart 2009

preuzeto sa www.politika.rs

Нема коментара: