уторак, 25. новембар 2008.

Andrea Lekić: Letos gre za kemijo

Nedvomno je s srbsko organizatorko igre rojena nova zvezda. Ne le na parketu, pač pa tudi zunaj njega, iz nje seva zgolj pozitivna energija. Mlada igralka, ki se je pred Krimom Mercatorjem kalila v ORK Beograd, Radnićkem in Knjazu Milošu, bo bržkone eden izmed glavnih adutov slovenskih prvakinj v evropskem tekmovanju. Svojevrsten šov je uprizorila že na prvi tekmi lige prvakinj v Nürnbergu, ko je zabila kar 12 golov (v pretekli sezoni LP na šestih tekmah jih je zbrala 21). Nikakor ne gre računati, da bo vselej tako, saj ji bodo nasprotnice zagotovo posvetile posebne čuvajke. Trenerka ji je namenila veliko odgovornost, kar ji zelo prija. Bremena ne želi prenašati na druge, saj je sama velika borka in odločna, da še napreduje. Veliko o njenem karakterju pove tudi to, da je celoten intervju govorila v slovenskem jeziku, pa čeprav je v Sloveniji le leto dni in pol.

Prva tekma v ligi prvakinj, ko ste v gosteh premagali lanskega krvnika Nürnberg, vas lahko navdaja z optimizmom …
Začele nismo najbolje, a nato stopnjevale ritem in predvsem z dobro obrambo prišle do zmage. Dokazale smo, da lahko z borbenostjo, ki je vedno bila odlika Krima, pridemo kamor koli. Zadovoljna sem z zmago, pa tudi s svojo igro. Če bomo tako nadaljevale, nam drugi del lige prvakinj ne bi smel spolzeti iz rok.

V nedeljo vas čaka že nov preizkus, ko se boste soočile s francoskim Metzem. Če ponovite granitno obrambo, ste že na pol poti. Se strinjate?
Vsekakor. Vsi vemo, kako zelo je pomembna v sodobnem rokometu obramba. Z njo lahko pridemo do veliko protinapadov in lahkih žog. V ekipi imamo zelo hitra krila, ki znajo izkoriščati takšne priložnosti.

Metz se je v ligo prvakinj prebil preko kvalifikacij, a ga vseeno ne gre podcenjevati …
Z Metzem že imam izkušnjo, ko sem pred dvema sezonama dvakrat izgubila s Knjazom Milošem v pokalu EHF. Zato je zame motiv za maščevanje še večji. Odtlej so še več vložili v ekipo in pripeljali nekaj vrhunskih igralk. Po porazu z Viborgom bo francoska ekipa zagotovo šla na polno.


V roki vihtite dirigentsko palico, zato za vas vsaka sprememba v sestavi ekipe prinaša novo učenje in prilagajanje. Ste se že uigrali z novinkami – Cerarjevo, Mörtlovo in Damjanovićevo?
Mislim, da nam gre na boljše. Nismo prav dobro začele v regionalni ligi, ki pa je prinesla precej dobrega, saj smo igrale kar nekaj težkih tekem pred začetkom lige prvakinj. Takrat smo še uigravale različne kombinacije, v ligo prvakinj pa smo lahko štartale z nekaj izkušnjami in že nekoliko uigrane. Sedaj vemo, kdo sestavlja prvo sedmerko.

Minulo sezono so poškodbe zdesetkale ekipo, a zdelo se je tudi, da primanjkuje psihične stabilnosti ter pozitivnega duha …
Mogoče je letos prisotne več kemije. Mislim pa tudi, da smo s psihološkega vidika napredovale. Zaostanek nas ne vrže iz tira, kar smo že dokazale dvakrat. Znamo se vrniti v igro.

Zdi se, da ste sami od lani precej napredovali, ko so vam očitali tudi zaletavost …
Počutim se mnogo bolj sproščeno kot lani, ko je bila zame prva sezona v tako velikem klubu. Pa še prvič v življenju sem igrala v ligi prvakinj. Če mene vprašate, je v takšni situaciji malokdo popolnoma sproščen. Zdaj je drugače, imam večjo odgovornost, kar mi ustreza. Prepričana sem, da bom dokazala, da je bila to prava odločitev.

Nosite res veliko odgovornost. Pred vami je še veliko tekem, boste lahko zdržali takšen tempo s tako težkim bremenom?
Upam, da ja, pa tudi, da mi bodo soigralke pomagale. V končni fazi ni pomembno, ali jaz v ključnih trenutkih prevzamem odgovornost ali kdo drug. Pomembno je, da zmagujemo.

www.siol.net

novembar 2008

Нема коментара: