недеља, 30. новембар 2008.

Lekić: Primarni cilj prolaz u drugu fazu


Beograd - Ako je suditi po igri najboljih rukometašica Srbije u prijateljskim utakmicama sa vrlo jakom Rumunijom (prvu su dobile - 34:32, a drugu izgubile - 29:31), Tanja Medved i saigračice spremne dočekuju sutrašnji start Evropskog prvenstva u Makedoniji (2-14. decembar), prvog velikog takmičenja za koje se posle dužeg vremena kvalifikovala naša najjača ženska ekipa.
- Da nam je neko pre desetak dana ponudio ovakve rezultate protiv jednog tako moćnog rivala oberučke bismo ih prihvatile. Ima još prostora za napredak u našoj igri, ali većsada je očigledno da smo odlično odradile dvonedeljne pripreme u Vrnjačkoj Banji. Prvenstveno u fazi odbrane, na kojoj smo prvih sedam dana najviše radile. Sistem 3-2-1 pokazao se kao efikasan u zatvaranju prilaza našem golu i trebalo bi da nam bude najjači adut na šampionatu - tvrdi bek „crvenih“ i slovenačkog Krima Andrea Lekić.
Na koju će još „kartu“ Srbija igrati na ovom prvenstvu?
- Iz organizovane i čvrste odbrane trebalo bi da slede brze polukontre i kontranapadi, što smo i demonstrirale u ova dva meča sa Rumunkama. Novina je veliki broj golova sa krilnih pozicija, što nije bio slučaj ranijih godina. Imamo šta da pokažemo u Rumuniji.
S kojim ambicijama odlazite u Makedoniju, šta je primarni cilj?
- Velika je stvar što smo uopšte prekinuli neprijatan niz odsustvovanja sa velikih takmičenja, ali sada želimo da odemo korak dalje. Primarni cilj nam je prolaz u drugu fazu šampionata. Neće biti lako, šta više verujem da će dve, tri lopte odlučivati o najboljima u našoj grupi, ali smatram da imamo kvalitet da se izborimo sa konkurencijom iz Hrvatske, Nemačke i Makedonije. Kako je domaćin izabrao da poslednje kolo igra protiv nas vrlo je bitno da sledeći krug obezbedimo pre te utakmice, u kojoj će sve i svi biti na strani organizatora EP. Ali, o tom potom. Prvo da probamo završiti posao protiv Hrvatica i Nemica.
Protiv kojeg od ta dva favorita očekujete teži posao?
- Mnogi nemačku reprezentaciju vide kao neprikosnovenu u našoj grupi, mada ima i onih koji na osnovu njenih promenljivih igara i rezultata tokom priprema veruju da nije u najboljoj formi. Ni meni nije poznata trenutna snaga Nemica, ali iz klupskih duela sa tim igračicama znam da se radi o odličnom kolektivu, kojem ne manjka ni individualna snaga. Ipak, za mene je favorit broj jedan Hrvatska. Većgodinama podižu kvalitet igre, u iščekivanju rezultatskog buma na nekom velikom takmičenju. Možda im to baš na ovom pođe za rukom, jer selektor i gro ekipe dolaze iz Podravke, što je velika stvar za uigravanje jednog tima. Mi se, međutim, nikoga ne plašimo - uverava jedna od naših najboljih rukometašica, koja će sa saigračicama borbu za prva dva mesta u grupi otvoriti duelom sa Hrvatskom.
 Dinčićevi aduti za EP
Selektor Časlav Dinčić posle dvomeča sa Rumunkama izbrisao je triling Veraja - Milošević- Tasić, pa će Srbiju na EP predstavljati sledećih 16 igračica:
GOLMANI: Slađana Đerić (Korneksi), Zlata Paplacko (Vrnjačka Banja), Katarina Tomašević(Esbjerg);
PIVOTMENI: Biljana Balać(Dinamo), Sanja Rajović (Kikinda), Dragana Cvijić(C. zvezda);
BEKOVI: Jelena Erić (Kolding), Tatjana Medved (Arhus), Andrea Lekić, Sanja Damnjanović(Krim), Marina Dmitrović(Radnički), Dijana Števin (Kikinda), Jelena Popović (Kometal);
KRILA: Katarina Krpež(Vrnjačka Banja), Svetlana Ognjanović (Mec), Aleksandra Đorđević (Kikinda).


danas.rs

1 коментар:

Анониман је рекао...

прочитајте цео блог прилично добро