петак, 4. март 2011.

Andrea za dnevnik.si: Očitno pod pritiskom delujemo bolje


Andrea Lekić (z žogo): Drži, da proti Črnogorkam za nas šteje samo zmaga. A pod velikim pritiskom ni le Krim, ampak tudi Budućnost. (Foto: Jaka Adamič/dokumentacija Dnevnika)
LJUBLJANA - »Najpomembneje je, da imamo svojo usodo v lastnih rokah. Do konca glavnega dela imamo dober razpored, saj od treh tekem dve igramo doma,« pred tekmo četrtega kroga v ligi prvakinj proti Budućnosti pravi Andrea Lekić, rokometašica Krima Mercatorja in tretja strelka najelitnejšega evropskega tekmovanja s 57 zadetki.Slovensko-črnogorski obračun bo danes ob 19.30 v ŠRC Stožice v Ljubljani.
Krimovke imate danes priložnost za maščevanje, kajti sredi februarja ste v Podgorici izgubile z 29:32.
V Črni gori nismo pokazale igre na najvišji ravni. Bila je daleč od naše najboljše predstave v tej sezoni – tekme proti španskemu Itxaku v Stožicah. V Podgorici je bila naša glavna napaka neagresivna obramba, zaradi katere so lahko odlične črnogorske »šuterke« neusmiljeno streljale znotraj devetmetrskega prostora in polnile mrežo. Višjega poraza nas je rešila vratarka Jelena Grubišić, ki smo jo soigralke v obrambi pustile bolj ali manj samo in se je verjetno počutila kot tarča na strelišču.
Kljub temu sta le dve točki na treh tekmah v glavnem delu lige prvakinj verjetno manj, kot ste pričakovali.
Seveda. Če bi v Romuniji in Črni gori prikazale tisto, česar smo sposobne, zanesljivo ne bi izgubile. Proti Itxaku v Ljubljani smo odigrale na visoki ravni, na naslednjih dveh pa smo padle. Zdaj moramo na igrišču dokazati, da napovedana uvrstitev v polfinale ni le prazna beseda in želja, ampak tudi realnost. Prepričana sem, da bomo po tekmi z Budućnostjo igrišče zapuščale z nasmehi na obrazih.
Poraza v gosteh proti Budućnosti in Oltchimu nista tragična v boju za polfinale, toda danes v Stožicah bosta zagotovo prisotna pritisk in imperativ zmage proti Črnogorkam.
Drži, da proti Črnogorkam za nas šteje samo zmaga. A pod velikim pritiskom ni le Krim, ampak tudi Budućnost. Že igranje v domači dvorani je za vsako ekipo določen pritisk, če pa nujno potrebuješ še zmago, je še toliko večji. Toda v športu brez pritiska pač ne gre in če ga znaš dobro prenašati, potem tudi zmaguješ. Proti ruski Zvezdi v gosteh novembra lani v predtekmovalnem delu smo se zavedale, da moramo nujno zmagati, kar pomeni, da smo bile pod pritiskom. Zanesljivo smo slavile in očitno je, da pod pritiskom delujemo precej bolje.
Obramba naj bi bila eden Krimovih zaščitnih znakov, toda proti Budućnosti je prejela 32 zadetkov, proti Oltchimu pa 31. In to kljub temu, da je v vratih blestela Grubišićeva. Čudno, mar ne?
To je zares nenavadno in nelogično. Ali si predstavljate, kako bi se tekmi razpletli, če Jelena na obeh ne bi skupaj zbrala kar 35 obramb? V letošnji sezoni smo najboljšo obrambo prikazale v prvem polčasu proti Zvezdi v Rusiji, ko smo uvodnih trideset minut dobile z izidom 19:7.
V predtekmovalnem delu je bila Budućnost edina med vsemi 16 ekipami, ki je imela po šestih tekmah stoodstotni izkupiček, v glavnem delu pa je na treh tekmah dvakrat izgubila. Ali vas je to presenetilo?
Ne, ker zelo dobro poznam tako vse igralke kot ekipo. Posebnost Budućnosti je dejstvo, da ima Črno gora v tem klubu zbrano celotno državno reprezentanco, prihod vrhunske igralke Bojane Popović pa je bil le še pika na i. Igralke so veliko skupaj in dobro trenirajo, a tudi to ni zagotovilo za stalne vrhunske dosežke. V ligi prvakinj med elitno osmerico ni več slabih klubov, zato šest zmag v predtekmovanju pač ne pomeni ničesar in ne zagotavlja novih šestih. Naša skupina je zanimiva in izenačena, vsak lahko premaga vsakega, tako da bo boj za polfinalni vstopnici odločen šele v zadnjih minutah tekem zadnjega kroga.
Zagotovo pa vas je presenetil Itxako, ki je doma premagal Oltchim (26:25) in Budućnost (31:26), v Ljubljani pa se je dobro upiral Krimu (26:30).
Itxako je največje presenečenje v naši skupini. Španska ekipa je dokaz, da je mogoče z agresivno obrambo in močno voljo marsikaj doseči. Nasprotniki imamo težave z zelo agresivno špansko obrambo, ki še bolj pridejo do izraza, če nasprotnik igra preveč statično. In to se je zgodilo vsem trem Itxakovim nasprotnikom, le da je Krim imel srečo, da to zanj ni bilo usodno. Španke stavijo na karakteristično consko obrambo, ki jo uigravajo že od najmlajših selekcij. Večini njihova obramba deluje bolj divja, a gre za zelo uigran sistem.

Нема коментара: