четвртак, 25. децембар 2008.

Andrea Lekić za HRP!


Razgovaramo sa jednom od najboljih igračica prvog kruga EP u Makedoniji, usput jednog od najugodnijih iznenađenja prvenstva – srpskom reprezentativkom i igračicom slovenskog Krima, srednjom vanjskom Andreom Lekić.

HRP: Andrea, čestitke na prikazanoj igri!
AL: Hvala na čestitkama i drago mi je da dobijam pohvale od ljudi koji se zaista razumiju u rukomet.

HRP: Počnimo sa najaktualnijim, dakle ovim prvenstvom gdje si svojim dobrim igrama privukla veliku pozornost na sebe.. U tri utakmice koliko je tvoja reprezentacija odigrala redovito si bila najbolja, postigla si 24 pogotka, od toga 10 iz sedmeraca, procenat iz igre 69%, iz sedmeraca maksimalnih 100%, 21 asistencija i 3 blokade, bez i jednog isključenja, igrala po 55 min. protiv Hrvatske i Njemačke, te nešto manje protiv Makedonije, 50 min.
Rekla bih, dojmljivo!
AL: Dolaskom u Ljubljanu dosta sam napredovala u svojoj igri, što se vidjelo i na EP-u. Osobno mi je drago zbog pomenute statistike, ali ostaje veliki žal što se moja reprezentacija nije plasirala u drugi krug natjecanja.

HRP: Već je puno rečeno, ali kako bi ti opisala igru svoje reprezentacije u Makedoniji?
AL: Podatak da smo utakmice sa Makedonijom i Njemačkom izgubile sa jednim golom razlike, govori o tome koliko je naša grupa bila izjednačena po kvaliteti i da su o daljem plasmanu odlučivale nijanse. U presudnim trenucima nedostajalo nam je iskustva i malo sreće za pobjede. Napravile smo nekoliko tehničkih grešaka koje su bile rezultat prevelike želje za prolaskom u 2.krug.

HRP: Hoće li biti još podmlađivanja reprezentacije i jesi li spremna postati vođa jedne takve ekipe?
AL: Sigurno je da će biti podmlađivanja i to iz redova veoma talentirane juniorske reprezentacije, koja je prošle godine zauzela 2.mjesto na SP. Spremna sam preuzeti ulogu predvodnika reprezentacije koja će imati zapažene rezultate u budućnosti. Bit će mi čast da budem vođa jedne takve ekipe.

HRP: Misliš li da ste dobile dovoljno medijskog prostora zbog ovog prvenstva? Ili misliš da tek trebate svojim dobrim igrama i rezultatima zaslužiti više pažnje javnosti?
AL: RTS je prenosila sve tri utakmice uživo i medijski je naša igra bila u potpunosti ispraćena, kako u sportskim tako i u dnevnim novinama. Naravno da će sa boljim rezultatima doći i veća popularnost.

HRP: Govorila si mi, dok je još trajao 1.krug natjecanja, da Hrvatska ima dobru ekipu i da će ostvariti dobar plasman, bilo je velikih uspona i padova u našoj igri, cure su nam dobro trenirale živce – što sad kažeš kad smo izborili dvoboj za 5.mjesto? Je li to objektivan domet?
AL: 6. mjesto na EP-u koje je ostvarila hrvatska reprezentacija svakako zaslužuje pohvale i najavljuje lijepu budućnost vaše reprezentacije. Veoma cijenim i poštujem ekipu hrvatske reprezentacije i smatram da je sastavljena od kvalitetnih igračica. Ne mislim da je to objektivan domet i smatram da će ova ekipa na predstojećim velikim natjecanjima tek pokazati svoju snagu.
HRP: Da li su polufinalisti realni, je li te neka reprezentacija prijatno iznenadila, ili neka razočarala?
AL: Najveće iznenađenje prvenstva je Španjolska koju nitko prije početka prvenstva nije svrstavao u krug favorita. Pokazale su da su ekipa koja prije svega predstavlja jak kolektiv i u kojoj svaka igračica daje skoro podjednak doprinos pobjedi. Prepoznatljive su po fanatičnoj borbenosti. Ostali polufinalisti su očekivani. Možda je Rumunjska trebala ući u krug favorita, ali su izgubile odlučujuću utakmicu protiv jake Norveške.

HRP: Tko ti se svojim igrama na ovom EP nametnuo, ili potvrdio svoju kvalitetu, koja igračica?
AL: Grit Jurack, Kristin Rigelhut i Kristina Lunde su ovo prvenstvo odigrale sjajno. Johana Alm iz Švedske je jedna od igračica koja
me je pozitivno iznenadila.

HRP: Finalisti?
AL: Norveška je još jednom potvrdila svoju dominaciju, demonstrirajući nam moderan, brz rukomet. Španjolska je bila jednak rival samo u prvom poluvremenu. Nakon toga Norveška sa svojom neprobojnom obranom dolazi do lakih golova iz polukontri i kontri i više nego zasluženo osvaja još jedno veliko natjecanje u nizu.

HRP: Vratimo se sada na tvoje početke, gdje si napravila prve rukometne korake, tko ti je bio uzor u tinejdžerskim godinama, tko sada? Kada su te "primjetili"?
AL: Počela sam trenirati u “ORK Beogradu“ sa svojih 11 godina.Tada je Jugoslavijom dominirala svima dobro poznata ekipa 'Radničkog'. Bio je to dream team u čijoj igri sam uživala. Nisam imala uzora, ali sam se uvijek trudila da od velikih igračica 'pokupim' ono najbolje, što i danas radim.

HRP: Imaš tek 21 godinu, rano si otišla vani. Što te je povuklo do Ljubljane, kako si donijela odluku da zaigraš za Krim?
AL: Na žalost, u Srbiji se posljednjih nekoliko godina ne igra vrhunski rukomet. Moja želja za napredovanjem me je dovela u Krim, ekipu u kojoj imam sve uvjete za stručan rad. Napredak u mojoj igri pokazuje da je to bila ispravna odluka!

HRP: Nemamo te priliku gledati u dresu Krima, na žalost Regionalna liga nije još zaživjela na našim tv ekranima, ali znamo da si u vrhu liste strijelaca i u Reg. ligi i u Ligi prvaka – u Reg. ligi si drugi strijelac sa 46 golova, a u Ligi Prvaka na diobi 2..mjesta sa Jurack – obje po 26 golova? Očito si se dobro snašla u Krimu, jesi li ti zadovoljna ulogom koju imaš u ekipi i svojim igrama?
AL: Prva godina je bila adaptacija na moderan rukomet i jake europske utakmice koje do tada nisam imala prilike igrati. Stečeno iskustvo iz prošle sezone mi je pomoglo da se ove godine osjećam sigurnije u igri. Veoma sam zadovoljna početkom sezone i mislim da ima još prostora za napredak u mojoj igri.
HRP: Do kada si pod ugovorom, kakve su ti daljnje ambicije?
AL: Ugovor mi ističe 2010.god. Trenutno ne razmišljam o daljnjim ambicijama i potpuno sam skoncentrirana na uspjehe sa mojim klubom.

HRP: Čitala sam da ovih dana ugošćujete danski KIF Kolding u kojem uspješno igra naša Maida Arslanagić, zajedno ćete trenirati par dana i pripremati se za naredne dvoboje, Dankinje za njihovo finale Kupa, a vi za nastavak Lige prvaka?
AL: Točno je da nam Kolding dolazi u goste. Bit će to odlična prilika da odmjerimo snage sa veoma dobrom danskom ekipom. Pored tri kontrolne utakmice imat ćemo i nekoliko zajedničkih treniga koji će nam mnogo značiti u pripremi za predstojeće utakmice u Ligi prvaka.

HRP: Stvorile ste si probleme porazom kući od Metza, morat ćete ih pobijediti u Francuskoj da bi prošle dalje? Naravno, uz pobjedu kući protiv najlošijeg u skupini njemačkog Nuernberga?
AL: Napravile smo mnogo grešaka u toj utakmici i mogu reći da nam je to sigurno bila najlošija utakmica sezone. Čeka nas veoma teško gostovanje u Francuskoj koje će odlučiti putnika za drugi krug LP. Dat ćemo sve od sebe da ponovimo igru kao protiv Viborga i tako se plasiramo u nastavak takmičenja.

HRP: U slučaju neuspjeha i 3. mjesta u skupini čeka vas naša Trešnjevka?
AL:Nadam se da nas neće sačekati Trešnjevka! Ne znam puno o toj ekipi, sve u svoje vrijeme.

HRP: Dok se EP u Makedoniji privodi kraju, vi dobivate priopćenje od njihovog glavnog kluba – reprezentacije Kometala da zbog financijskih razloga ne mogu doći u Ljubljanu i odigrati sa vama utakmicu Regionalne lige. Kako ti se to čini, a zadnjih dana smo čitali i slušali o obećanim premijama i čak sportskim mirovinama Makedonkama za visok plasman?
AL: Žao mi je što su financije razlog njihovog nedolaska jer je Kometal veliki klub i želim im da, ako je ikako moguće, prevaziđu trenutnu krizu.

HRP: Jesi li ti zadovoljna sa početkom Regionalne lige, misliš li da će opstati? Evo, Radnički još nije ni počeo igrati, Kometal otkazuje svoju utakmicu sa vama, Ljubuški svojom kvalitetom ne spada u ovu ligu – što ti kažeš? Nije joj posvećena ni dovoljna medijska pozornost, do sada najviše podgorička publika cijeni tu ligu i dokazuje to svojom brojnom posjećenošću.
AL: Slažem se sa Vama da je izostala medijska ispraćenost i mislim da je Regionalna liga veoma korisna za klubove koji nemaju dovoljno jaka domaća natjecanja. Nadam se i želim,da Reg.liga bude bolja svake naredne godine jer će to samo doprinijeti kvaliteti rukometa.

HRP: Za kraj još pitanje sa kime najviše vremena provodiš u Ljubljani, prijatelji, ljubav, hobiji? Naša Dijana Golubić? Kako surađujete?
AL: Najviše vremena provodim na treninzima, a svoje slobodno vrijeme uglavnom sa drugaricama iz kluba, Dijanom i Sanjom. Evo da se pohvalim, u Zagrebu sam bila već nekoliko puta :) Također, spremam ispite jer studiram turizam u Beogradu.

HRP: Zahvaljujemo ti se na razgovoru i želimo da nastaviš kako si započela, dakle uspješno!
AL: Molim i drugi put! Hvala vama na lijepim željama !

preuzeto sa www.hr-rukomet.hr

decembar 2008

Нема коментара: