уторак, 7. децембар 2010.

Андреа Лекић и 15 шегрта на ЕП за рукометашице

Данас почиње Европско првенство у Данској и Норвешкој на којем ће учинак наших рукометашица понајвише зависити од надахнућа ведете словеначког Крима. – До друге рунде у мечу са Шпанијом. – Имамо квалитет, недостаје искуство

































Прија јој улога вође српске репрезентације: Андреа Лекић (Фотодокументација „Политике“)
У не тако давној прошлости наш женски рукомет је био сазвежђе асова. Данас је ситуација сасвим супротна. На Девето европско првенство које данас почиње у Данској и Норвешкој одлазимо са само једним мајстором и 15 шегрта. У складу с тим сам пласман међу 12 најбољих сматра се успехом.
У јакој конкуренцији Данске, Шпаније и Румуније кључеве друге рунде у својим рукама држи Андреа Лекић (23) која је, руку на срце, тренутно једина играчица светске класе коју имамо. Стога се од ње и очекује највише. И да решета противничке мреже, и да разигра цео тим, и да буде камен темељац у одбрани... Огромно бреме, нема сумње.
Улога прве виолине није јој страна пошто је то, уосталом, и у словеначком Криму. Свесна је велике одговорности и очекивања које од ње имају готово сви.
– Прија ми улога вође иако је то огроман терет. Знам шта ми је чинити, али рукомет је колективан спорт и свих 14 играчица морају да учествују у грађењу резултата. Ако неко мисли да сама могу да решим утакмицу грдно се вара – каже Лекићева, тек једна од две „странкиње“ у садашњем тиму и додаје – Мислим да имамо квалитет, али да нам недостаје искуство. Оно се не може надоместити тренинзима или талентом. Већина наших играчица никада није играла у Лиги шампиона која, уз велика репрезентативна такмичења, једина пружа могућност да одиграш много јаких утакмица.
Лекићевој је ово треће велико такмичење. Претходна два, европска првенства у Шведској 2006. и у Македонији 2008. на којем је после прве рунде по статистичким параметрима била најбоља играчица, неславно смо завршили. С по три пораза нисмо успели да се домогнемо друге рунде.
– Жреб нам није био наклоњен, а поред тога бићемо знатно ослабљене јер због повреде не игра моја саиграчица из Крима Драгана Цвијић. Ипак, не желимо да кукамо. Одлучне смо у намери да одемо корак даље у односу на Шведску и Македонију. За тако нешто највероватније ће нам бити довољна једна победа, а настојаћемо да је што пре забележимо. Ипак, мислим да у другом колу против Шпаније имамо највеће изгледе за успех. Иако смо од ње изгубиле оба меча у квалификацијама за предстојеће такмичење показале смо да можемо да се носимо с овим ривалом, без обзира што се ради о европском вицешампиону и полуфиналисти прошлогодишњег светског првенства у Кини – сматра Лекићева.
Она сматра да ће тешко ко успети да Норвешку спречи да освоји и четврту узастопну титулу:
– Ради се о једној од најбољих репрезентација у историји рукомета. Норвежанке се само једном нису докопале постоља на европском првенству а рачун може можда само да им помрси Русија, њихов „вечити ривал“ у последњој деценији. Уз ове две репрезентације шансе за медаљу има готово још осам селекција.
Вансеријски бек „троши“ трећу сезону у Криму с којим је на почетку сезоне продужила уговор до 2012. Две „дупле круне“ (2008. и 2009) с овим тимом су се подразумевале, а главно мерило успеха јесте скор у Лиги шампиона. Ове сезоне већ је понољен успех из претходне две када се Крим, двоструки европски првак (2001. и 2003), пласирао међу осам најбољих.
– Када сам дошла у Словенију Крим је представио трогодишњи план који је подразумевао пласман у полуфинале Лиге шампиона ове сезоне. Противници у четвртфиналној групи Будућност, Олчим и Итксако су изузетно јаки, али чврсто верујем да ћемо после шест кола заузети једно од прва два места која доносе наставак битке за трофеј – каже на крају Лекићева.
----------------------------------------------
Да су комплетне Црногорке би сигурно дошле до полуфинала
Црна Гора и Исланд су једине селекције које ће у Данској и Норвешкој дебитовати на европским првенствима. Пажњу овдашње јавности посебно привлачи наступ Црногорки, које ће предводити три наше некадашње репрезентативке – Нишлијка Бојана Поповић, Крагујевчанка Мирјана Миленковић и Шапчанка Ана Радовић. Да није било „рампе“ ЕХФ, пошто се испоставило да нису прошле три године од последњег званичног наступа за Србију, у саставу Црне Горе биле би и Крагујевчанка Катарина Булатовић и Аранђеловчанка Ана Ђокић. „Да су играле Булатовићева и Ђокићева могла бих да потпишем да би Црна Гора дошла до полуфинала. Овако ће им бити много теже иако се зна да екипа за коју игра Бојана Поповић увек може да догура до самог краја“, мишљења је Лекићева о Црној Гори која је с Русијом, Хрватском и Исландом у групи која укршта с нашом.
politika.rs

Нема коментара: